Anak Boleh Rabun di Awal Usia Kerana Penggunaan Gajet

Penggunaan gajet semakin meluas. Bukan setakat remaja, ibubapa, golongan warga emas, malah kanak-kanak juga banyak menggunakan gajet dalam kehidupan seharian. Bezanya adalah aplikasi yang digunakan pada gajet.

Ada yang menggunakan gajet untuk mencari maklumat dan info, ada juga sebagai alat penghubung dan berkomunikasi secara maya, ada pula dijadikan sebagai alat hiburan terutama golongan remaja serta belia. Tak kurang, bagi kebanyakan ibubapa yang membenarkan anak menggunakan gajet, ia dianggap sebagai medium pendidikan dan pengajaran.

Elakkan Anak Guna Gajet Lebih 2 Jam, Boleh Bantutkan Perkembangan dan Jadi Rabun

Anak Boleh Rabun Kerana Guna Tablet, Smartphone

Tak salah menggunakan gajet oleh kanak-kanak bagi tujuan pendidikan dan pembelajaran, tetapi ibubapa harus tahu bahawa penggunaan gajet secara berlebihan dalam kalangan kanak-kanak boleh membantutkan perkembangan mental dan emosi selain berkemungkinan meningkatkan kadar rabun jauh pada usia muda.

Fakta kesihatan yang patut ibubapa ambil tahu dan peduli adalah kanak-kanak tidak boleh menggunakan gajet lebih daripada 2 jam. Jika lebih ia boleh memberikan mudarat kepada mereka.

Terdedah Pada Masalah Rabun di Awal Usia

Dalam aspek kesan penggunaan gajet kepada mata, ia boleh menyebabkan kanak-kanak berhadapan masalah rabun jauh dalam usia yang tidak sepatutnya, manakala dalam aspek mental dan emosi, ‘ketagihan’ gajet boleh membawa kepada sikap agresif jika tidak dapat menggunakan gajet.

Bahaya Dedahkan Anak Dengan Gajet Usia Awal

Berkongsi mengenai kesan gajet kepada mata, Pakar Perunding Oftalmologi Dr Azura Ramlee daripada Prof Muhaya Eye & Lasik Centre (PMELC) berkata, peningkatan bilangan kanak-kanak mengalami rabun jauh atau ‘myopia’ akibat kerap menggunakan gajet adalah isu yang perlu ditangani pada peringkat awal.

"Penggunaan gajet terutamanya telefon pintar dan peranti tablet dalam kalangan kanak-kanak tidak seharusnya melebihi dua jam sehari," katanya kepada Bernama.

Menurutnya, satu kajian pada 2005 mendapati kadar rabun kanak-kanak berusia tujuh tahun adalah 9.8 peratus manakala bagi kanak-kanak berusia 15 tahun pula adalah 34.4 peratus

"…kajian ini dilakukan pada 2005 dan penggunaan gajet dalam kalangan kanak-kanak (ketika itu) masih rendah, kini statistik itu dijangka meningkat dengan penggunaan yang tidak terkawal. Ramai pesakit yang datang untuk rawatan penglihatan kabur mempunyai tabiat melihat skrin digital dengan lama," jelasnya.

Panduan Didik Anak

Tambah Dr Azura, selain myopia kanak-kanak turut terdedah dengan ketidakselesaan dan kekeringan mata (digital eye strain) akibat mata kurang berkelip kerana asyik melihat gajet.

"Selain itu, melihat skrin digital dengan dekat dan silau daripada skrin akan turut mengakibatkan digital eye strain." katanya.

Gejala digital eye strain termasuklah mata rasa penat, pedih, berair, gatal, penglihatan kabur dan pening,

Menurutnya, American Academy of Pediatrics mengesyorkan tiada gajet bagi kanak-kanak di bawah dua tahun, satu jam sehari bagi yang berumur tiga hingga lima tahun, satu sehingga satu setengah jam sehari bagi kanak-kanak enam hingga 10 tahun dan dua jam bagi kanak-kanak 11 hingga 13 tahun.

Katanya, syor tersebut boleh dijadikan panduan bagi ibu bapa untuk mula mengawal waktu penggunaan anak-anak bermain gajet.

Anak Guna Gajet Usia Awal - Kes Yang Sangat Membimbangkan

Bahaya Dedahkan Anak Dengan Gajet Usia Awal

Sebelum ini, Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Hannah Yeoh dilaporkan berkata, pengaruh gajet terhadap kehidupan harian kanak-kanak di negara ini membimbangkan dan satu tinjauan pendapat dilakukan Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara di Lembah Klang mendapati 78.3 peratus ibu bapa membenarkan anak-anak memiliki gajet.

Seorang ibu, Nurul Aida Abd Razak, 35, berkata anak lelakinya Muhammad Fahmy Mohamed Fadzly, 9, mula memakai cermin mata akibat rabun jauh sejak berusia enam tahun kerana gemar melihat telefon bimbit dalam keadaan gelap pada waktu malam untuk menonton kartun dan bermain permainan video.

"Kuasa kanta cermin mata anak saya kini 250 untuk kedua-dua mata…dan sekarang saya hadkan penggunaan gajet kepada dia, hanya boleh guna pada hujung minggu iaitu dalam satu hingga dua jam sehari," katanya.

Beliau turut menyarankan agar ibu bapa lain memantau dan mengawal penggunaan gajet anak mereka supaya kanak-kanak ini tidak berisiko berhadapan dengan masalah penglihatan seperti yang dihadapi anaknya.

Kesan Negatif Pada Emosi dan Mental Anak

Kesan Negatif Pada Emosi dan Mental Anak Kerana Gajet

Sementara itu, pakar psikologi kaunseling Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, Prof Datuk Dr Mohamed Fadzil Che Din berkata, penggunaan gajet secara berlebihan dalam kalangan kanak-kanak boleh memberi kesan negatif kepada proses perkembangan mental dan emosi mereka jika tidak ditangani dengan baik.

"Misalnya, jika tiada gajet, mereka yang agresif akan marah dan pamer tingkah laku seperti tendang pintu, hentak meja dan lain-lain manakala golongan kurang agresif akan pamerkan reaksi marah terpendam seperti merajuk, berdiam diri dan melarikan diri," katanya.

Cara Atasi Ketagihan Gajet Pada Kanak-Kanak

Cara Atasi Ketagihan Gajet Pada Kanak-Kanak

Mohamed Fadzil berkata, ibu bapa boleh memainkan peranan dalam isu penggunaan gajet dengan mengurus secara produktif dan konstruktif iaitu mengawalnya secara tegas serta berkesan. Dedahkan anak dengan aktiviti lain yang mampu mengalih perhatiannya.

Ketagihan kanak-kanak dengan gajet boleh diatasi secara perlahan-lahan melalui pendedahan kepada aktiviti lain misalnya melukis.

"Kanak-kanak boleh diajar dengan teknik ‘switch’ atau alih tumpuan kepada perkara lain apabila mereka mula tumpu kepada gajet. Ibu bapa perlu cekap untuk kawal dan selia anak tatkala menggunakan atau berhadapan dengan gajet," ujarnya. – BERNAMA

Post a Comment

0 Comments